U okviru hemijskog ispitivanja namirnica određuju se:
- pH vrednost
- Sadrža etanola
- Sadržaj pravog ekstrakta
- Sadržaj ekstrakta u osnovnoj sladovini
- Sadržaj K-sorbata
- Sadržaj Na-benzoata
- Sadržaj suve materije
- Sadržaj isparljivih kiselina
- Veštačke boje
- Veštački zaslađivači
- Sadržaj kofeina
- Sadržaj kinina
- Sadržaj vlage
- Sadržaj vlage (računajući na suvu materiju)
- Stepen kiselosti
- Sadržaj NaCl (kuhinjsknj soli)
- Sadržaj masti
- Kiselinski broj (za masti)
- Peroksidni broj
- Sadržaj jodida
- Ukupne kiseline izražene kao sirćetna kiselina
- Ekstraktivne materije (kafa)
- Saharoza
- Direktno redukujući šećer
- Sadržaj polifosfata
- Sadržaj nitrita
- Energetska vrednost obroka - % vlage
- Energetska vrednost obroka - % masti
- Energetska vrednost obroka - % belančevina
- Energetska vrednost obroka - % ugljenih hidrata
- Ukupna kalorijska vrednost
- Olovo – Pb
- Kadmijum - Cd
- Cink - Zn
- Nikal – Ni
- Bakar – Cu
- Gvožđe – Fe
- Mangan – Mn
- Hrom – Cr
- Kalaj – Sn
- Kobalt – Co
- Arsen – As
- Živa – Hg