Zarazne bolesti prouzrokuju mikroorganizmi. Mikroorganizmi su bakterije, virusi, gljivice, plesni itd. Nalaze se svuda oko nas i u nama. Saprofitni mikroorganizmi su bezopasni, često i korisni (neke bakterije vrste Bacillus, saprofitne bakterije i dr.). Uslovno patogeni mikroorganizmi u nekim okolnostima mogu izazvati zarazne bolesti (E. coli, Enterobacter i dr.). Patogeni mikroorganizmi su uzročnici zaraznih bolesti (Staphylococcus, Salmonella i dr.).Uništavanje mikroorganizama se vrši sterilizacijom i dezinfekcijom.
Sterilizacija je uništavanje svih vrsta i oblika mikroorganizama. Koristi se u zdravstvu, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji ...
Dezinfekcija je uništavanje živih odraslih patogenih i uslovno patogenih mikroorganizama na površinama, predmetima, u hrani, vodi, vazduhu...Dezinfekcijom se mikroorganizmi uklanjaju (mehaničkim putem čišćenjem, pranjem i sl.) ili ubijaju (fizičkim putem toplotom, zračenjem; hemijskim putem kiselinama, bazama, hlorom itd.).
Dezinfekcija u jaslama i vrtićima je neophodna jer doprinosi smanjenju rizika za nastanak i širenje zaraznih bolesti.Vrše je zaposleni u predškolskim ustanovama (medicinske sestre, kuhinjski radnici, spremačice) pod nadzorom stručnog saradnika za preventivnu zdravstvenu zaštitu.Vrši se svakodnevno, više puta tokom radnog vremena i po potrebi, nakon obavljenih građevinskih radova i sl.Može se obavljati:
- mehaničkim putem (čišćenjem, pranjem, usisavanjem i dr.)
- fizičkim putem toplotom (u pećnici; kuvanjem)
- hemijskim putem dezinfekcionim sredstvima
Hemijskim sredstvima se vrši dezinfekcija:
- posuđa i pribora za jelo
- dečje igračke (plastične, gumene)
- pultovi za povijanje beba
- noše i sanitarni uređaji
Poželjno je koristiti ona sredstva za dezinfekciju koja sadrže hlor jer brzo i efikasno deluju na površinama i predmetima od različitih materijala.
Osnovna pravila za upotrebu hemijskih dezifnfekcionih sredstava:
- ne smeju biti dostupna deci
- isključivo ih koristiti prema uputstvu proizvođača, naročito ako se primenjuju kao radni rastvori koji moraju imati strogo određenu koncentraciju aktivne materije
- ne mešati ih sa drugim dezinficijensima i sredstvima za pranje
Koristiti ih:
- na neoštećenim i čistim površinama i predmetima (prethodno opranim vodom i deterdžentom a zatim dobro ispranim)
- u propisanom vremenskom intervalu
- pribor kojim se vrši dezinfekcija (krpe, kofe i sl.) koristiti samo za tu namenu i čuvati odvojeno od drugog pribora
Glavni tehničar centra: Boban Petković, sanitarno-ekološki tehničar
Telefoni: 037/438-794, 427-241, lok. 20 (doktori i tehničari) i lokal 16 (sanitarni pregledi)
Faks: 037/422-951
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.