Saveti za ishranu

Jedite pametno...

  • Popijte čašu vode pre početka jela.
  • Počnite obrok supom sa malo masnoće i/ili salatom. To će Vas zasititi.
  • Izbegavajte dosipanja (osim povrća i salate).
  • Jedite lagano. Ne žurite sa obrokom.
  • Prestanite da jedete čim osetite da ste siti.
  • Ne morate uvek isprazniti tanjir.

Hrana koju zbog visokog sadržaja masti treba izbegavati:

  • Proizvodi od prerađenog, konzervisanog mesa (presovana šunka, viršle, salame, kobasice)
  • Punomasni sirevi, tipa feta, ovčiji, bri, kačkavalj i kajmak
  • Masno meso, rebra, pačetina
  • Puter, margarin (najviše: 3 kafene kašike dnevno)
  • Ulje (najviše: 3 kafene kašike dnevno)
  • Majonez (najviše: 3 kafene kašike dnevno)
  • Ulje (ili razni masni prelivi) za salatu-ne više od 1 supene kašike dnevno
  • Semenke, orasi, lešnici, bademi, kikiriki-ne više od 1 supene kašike dnevno

Prilikom ishrane kod kuće:

  • Daleko od očiju-daleko od srca. Ako već morate da držite u kući hranu bogatu mastima/kalorijama, držite je negde van dohvata i vidika.
  • TV i obrok ne treba mešati. Gledanje u televizor, umesto u tanjir, neprimetno Vas vodi u preterano uzimanje hrane (kao i reklame hrane i slatkiša).
  • Neka Vam pravilo bude da uvek jedete samo za stolom. Nikad ne jedite stojeći.
  • Nikad ne jedite direktno iz kutije ili konzerve. Stavite određenu količinu na tanjir, a kutiju ili konzervu sklonite.
  • Vodite računa o veličini porcije, tako što će te jela sipana u tanjire donositi za sto i odnositi sa stola. Jedina hrana koja treba stalno da stoji na stolu, i koju možete uzimati tokom jela koliko Vam srce želi, su salate i povrće.
  • Pospremite sto po završetku jela; ne jedite ono što je zaostalo.

Prilikom ishrane van kuće:

  • Nikada ne izlazite iz kuće gladni. Uvek uzmite nešto lagano (voćku, čašu soka, šargarepu) pre večere u restoranu.
  • Zamolite konobara da odnese korpu sa hlebom.
  • Zahtevajte da svi sosovi i prelivi budu servirani posebno. Koristite viljušku da to sipate u svoj tanjir.
  • Ne budite stidljivi da pitate konobara kako je hrana spremljena ili da zahtevate da bude spremljena na određen način, kao na primer, sa manje masnoće.
  • Neki restorani "brze hrane" imaju nutritivne informacije (detalje o sastavu) u brošuri ili na listu papira. Zamolite za jednu i pročitajte je pažljivo. Možda će Vas iznenaditi da, na primer, sendvič sa piletinom ima više kalorija od hamburgera.
  • Izbegavajte prženu hranu.
  • Iako veće porcije izgledaju "vrednije" - nisu vredne ekstra kalorija i masnoće.

Saveti kako da smanjite unos masti i kalorija

  • Ne idite u kupovinu praznog stomaka. Bićete u iskušenju da kupite sve što vidite.
  • Pripremite listu za kupovinu (prema planiranom jelovniku) i držite se nje. Lista treba da sadrži uglavnom povrće, voće i žitarice i njihove proizvode (pasta pirinač).
  • Klonite se rafova i frižidera sa hranom koju želite da izbegnete.
  • Naučite da čitate etikete na proizvodima. Zapamtite: 1 gram masti = 9 kalorija; potražite alternativne proizvode sa manje masnoće.
  • Ne kupujte više hrane nego što Vam je zaista potrebno u datom momentu.
  • Izbegavajte prerađenu hranu-ona je obično prepuna kalorija i masti.
  • Ako znate da ne možete da se kontrolišete pri uzimanju hrane koja sadrži puno masti, nemojte ni kupiti te namirnice. Ako nešto ne kupite, ne možete ni pojesti.
  • Neka jela budu jednostavna, na primer komad piletine ili ribe sa svežim povrćem, bez sosova.
  • Ne jedite dok kuvate, osim svežeg povrća.
  • Koristite sudove koji ne prijanjaju da biste smanjili potrebu za uljem ili mašću.
  • Ako morate da koristite ulje, probajte maslinovo ili susamovo-i zapamtite, malo je dovoljno.
  • Uklonite svaku vidljivu masnoću sa mesa i kožu sa piletine.
  • Upotrebite dva belanca umesto jednog celog jajeta.
  • Kada pripremate hranu, najbolje je da je kuvate, pečete, barite (izbegavajte prženje i pohovanje).
  • Sosovi i supe mogu se zgusnuti pireom od krompira umesto pavlake.
  • Ako recept zahteva ½ čaše ulja, smanjite količinu na pola. Ukus se neće promeniti, ali Vaš struk hoće.
  • Dodajte u svoj život začin umesto masti. Sveže biljke i začini poboljšaće ukus svakom jelu, a neće povećati sadržaj masti i kalorija. Eksperimentičite sa različitim nacionalnim jelima.
  • Ne pripremajte više hrane nego što Vam je potrebno.
  • Zamrznite ostatke hrane (kao pojedinačne porcije u posude) da ne biste kasnije mogli da "poharate" frižider.

 
rszdravlje 
whologo
batut
krusevac

RFZO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Copyright 2023 © VAMISA